Segmentale massage

Ieder deel van het lichaam word door onze hersenen via het ruggenmerg en zenuwvezels bediend. Signalen als pijn en warmte worden ook via zenuwvezels en ruggenmerg naar de hersenen gestuurd.  Zo kunnen we zelfs pijn ervaren aan onze kleine teen en die bewegen of ontspannen als dat moet.

Het ruggenmerg is verdeeld in segmenten. Vanuit elk segment wordt via één ruggenmergswortel een bepaald deel van de huid, het skelet, de spieren en de ingewanden voorzien van zenuwwerking. Wanneer in één van delen een afwijking ontstaat zal dit na verloop van tijd ook zijn uitwerking hebben op de andere delen van het segment. Dit kan zich uiten in een verhoogde spierspanning, gevoeligheid, jeuk, uitslag enz.

Alle organen hebben twee zenuwverbindingen met het ruggenmerg omdat ze zowel tijdens arbeid als in rust worden aangestuurd. In rust krijgen ze hun aansturing meer uit het halsgebied en het gebied van het heiligbeen. Tijdens arbeid krijgen ze hun aansturing meer uit het borst en lende gebied. Als een orgaan niet naar behoren functioneert kunnen in twee segmenten problemen ontstaan. Andersom, als in een ander deel van deze segmenten afwijkingen ontstaan kan dit ook weer invloed hebben op de organen.

Het doel van segmentale massagetherapie is om de prikkel die de verstoring veroorzaakt te dempen of te stoppen. Het zelf herstellend vermogen van het lichaam krijgt hierdoor de gelegenheid om het systeem weer in evenwicht te brengen.