Schouderklachten

 

Het schoudergewricht is een ingewikkeld en bijzonder gewricht die anders dan andere gewrichten alle kanten op kan bewegen, als alles goed is tenminste. Veel mensen hebben ervaren dat het ook snel mis kan gaan met dit gewricht. Er kan bijvoorbeeld bewegingsbeperking optreden, pijn met of zonder uitstraling naar de arm, krachtverlies of bijvoorbeeld een krakend of knakkend geluid bij het bewegen. Er zijn veel spieren nodig om het gewricht in balans te houden en om alle bewegingen te kunnen maken en ook nog kracht te kunnen zetten. Er zijn veel redenen waarom het evenwicht in dit gewricht verstoort kan raken. Ik noem een paar voorbeelden:

  • Een plotseling heftige beweging of langdurige overbelasting kan zorgen voor triggerpoints in één of meer spieren die het schoudergewricht bedienen. Dit kan zorgen voor uitstralingspijn in de arm en beperking in het gebruik van die spieren.
  • Langdurig overbelasten van spieren kan lijden tot een te hoge spierspanning irritatie en of zelfs ontsteking. Het kussentje (de slijmbeurs) die ervoor zorgt dat de pezen niet over het bot schuren kan hierdoor ontstoken en gezwollen raken en dit zorgt voor bewegingsbeperking en pijn. Dit komt bijvoorbeeld voor bij een schilder of een kapper die vaak in een gedwongen houding herhaaldelijk dezelfde bewegingen moeten maken.
  • Langdurige overbelasting kan leiden tot kalkafzetting in de pezen.
  • Er kan sprake zijn van een beknelling in de schouder waardoor bij bepaalde beweging aanwijsbare pijn optreed.
  • Er kan schade optreden aan het schoudergewricht of pezen door een ongeluk, met pijn en bewegingsbeperking als gevolg.
  • Het gewricht kan naar één kant worden getrokken door verschil in ontwikkeling van de spieren aan de voor- en achterkant van het gewricht. Ook hierdoor kan irritatie, bewegingsbeperking en ontsteking ontstaan.

Door middel van Guasha, Shiatsu en/of Triggerpointmassage kunnen veel klachten worden verholpen. Ook als het advies luid “gebruik pijnstillers en neem rust”. Met Guasha wordt zichtbaar waar gebieden verzuurt zijn, dit komt als een onderhuidse bloeduitstorting naar boven en word gemiddeld binnen 3-4 dagen door het lichaam opgeruimd. De spieren kunnen hun afval weer kwijt en ze worden weer voorzien van voeding en zuurstof met ontspanning als resultaat. Hierdoor staat ook op de pezen minder spanning en zal bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking ook weer herstellen. Wanneer Triggerpoints voor een groot deel de oorzaak zijn van pijn en uitstraling kunnen deze met Guasha en Triggerpointmassage worden behandeld. Shiatsu geeft ontspanning en hersteld de balans in het lichaam wanneer de juiste meridianen worden behandeld. Deze methodes maken gebruik van het fantastisch herstellend vermogen van het lichaam, die soms even een beetje hulp nodig heeft.

Natuurlijk kan er ook sprake zijn van schade aan spier, bot of pees. Bij twijfel of het vermoeden hiervan zal door Anmo worden verwezen naar de huisarts die een verwijsbrief kan regelen voor het ziekenhuis. In het ziekenhuis beschikt men over fantastisch apparatuur om bijvoorbeeld een scan, foto of echo te maken en precies te zien wat het probleem is.