RSI

RSI (Repetitive Strain Injury) of CANS (Complaints of Arm, Neck and /or Shoulder) :
RSI of CANS zijn verzamelnamen voor spier en gewrichtsklachten aan handen, polsen, ellebogen, schouders en nek. Het zijn blessures die je oploopt wanneer je te lang achter elkaar dezelfde beweging moet uitvoeren. Er zijn beroepen waar dit vaak voorkomt zoals bij schilders, stukadoors, kappers, kassières en bijvoorbeeld mensen die aan lopende band werken. Maar ook bij beroepen waar je het niet zou verwachten komt het voor. Zo kan iemand die zijn bureau en stoel helemaal goed heeft ingesteld toch last krijgen omdat een verkeerde muis wordt gebruikt, en dit is helemaal geen zwaar werk maar toch voor bepaalde spiervezels erg belastend. Die paar spiervezels leveren topsport maar de hartslag gaat niet omhoog en de bloedvaten ter plekke verwijden niet. De spier raakt door onvoldoende doorbloeding verzuurt en verkrampt.
RSI ontstaat vaak geleidelijk. Veel mensen wennen aan het feit dat ze af en toe wel eens een zeurend of pijnlijk gevoel in hun arm, nek, schouders of ellebogen hebben. Pas als de pijn aanhoudt, zwelling ontstaat of krachtverlies optreedt wordt om hulp gevraagd. Net als bij veel andere klachten is belangrijk de signalen van het lichaam serieus te nemen en hier iets mee te doen.
Wanneer er nog geen sprake is van zwelling en roodheid en aanhoudende pijn is de (zelf-) behandeling vaak erg simpel.

Natuurlijk is het vooral belangrijk om naar de oorzaak te kijken en ook hier iets in te veranderen als dat mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan:
• Juist instellen van je werkplek
• Een verticale muis gebruiken
• Een ergonomisch toetsenbord gebruiken
• Werkzaamheden wisselen (rouleren)
• Ergonomische hulpmiddelen gebruiken
• Regelmatig een pauze nemen

De rol van de werkgever is natuurlijk erg belangrijk in het voorkomen van klachten. Zo kan de werkgever ervoor zorgen dat je beschikt over geschikt meubilair en de juiste middelen. Hij kan ook onderzoek en aanpassingen laten uitvoeren wanneer iemand heeft geklaagd over warmte, kou, tocht of benauwdheid en hierdoor bijvoorbeeld klachten als RSI ontwikkeld. Veel werkgevers zijn zich inmiddels bewust dat ze met name investeren in het voorkomen van uitval onder het personeel.

Bij Anmo gaan we samen met de cliënt op zoek naar de oorzaak en geven tips om de klacht in de toekomst te voorkomen. De behandeling is gericht op een verbeterde doorbloeding van de spieren die zijn aangedaan, alsof het lichaam op die plek in sportmodus verkeerd. Het afval kan de spier(en) verlaten en zuurstof en voedingstoffen kunnen weer worden aangevoerd. De spier(en) zullen weer gaan ontspannen waardoor er ook minder kracht op de pezen, slijmbeurzen en aanhechtingen komt te staan. De situatie zal tot rust komen en zich herstellen. Behandeling kan bestaan uit: Massage ,Triggerpointmassage, Guasha of Shiatsu. Bij Anmo beschikken we niet over apparatuur waarbij wij door de huid kunnen kijken. Bij ernstige en langdurige klachten is het verstandig om eerst langs de huisarts te gaan voor een verwijsbrief naar het ziekenhuis om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van (in)scheuring of bijvoorbeeld kalkafzetting. Is dit duidelijk niet het geval kan er behandeld worden.